top of page

Οργάνωση του σπιτιού για την καλύτερη αυτοεξυπηρέτηση του παιδιού!

Αυτοεξυπηρέτηση είναι η ικανότητα της εξυπηρέτησης ενός ατόμου από τον ίδιο τον εαυτό του και όχι από άλλους. Η αυτοεξυπηρέτηση είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού. Όταν το παιδί καταφέρει κάτι μόνο του αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθησή και καλύτερη εικόνα του εαυτού του. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι προσπάθειες αυτές των παιδιών να επιβραβεύονται από τους ενήλικες, ώστε να προσπαθούν όλο και περισσότερο. Για την καλύτερη αυτοεξυπηρέτηση των παιδιών, το περιβάλλον στο οποίο δρουν θα πρέπει να είναι δομημένο σύμφωνα με τις ικανότητες τους και κυρίως στα μέτρα τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως ο καθρέφτης του μπάνιου θα πρέπει να είναι τοποθετημένος σε σημείο που το παιδί μπορεί να κοιταχτεί μόνο του. Αν βρίσκεται ψηλότερα, τότε πρέπει να επέμβει κάποιος ενήλικας να βοηθήσει, οπότε δεν υπάρχει και αυτοεξυπηρέτηση. Η κουζίνα και το μπάνιο είναι δύο δωμάτια που χρησιμοποιούνται από το παιδί περισσότερο. Παρακάτω σας προτείνω κάποιους τρόπους οργάνωσης της κουζίνας και του μπάνιου, ώστε το παιδί να μπορεί να κάνει μόνο του κάποια καθημερινά πράγματα.

ΚΟΥΖΙΝΑ

1) Αρχικά, καλό είναι να παραχωρήσουμε στο παιδί ένα ντουλάπι, το οποίο μπορεί να ανοίγει μόνο του. Εκεί υπάρχουν τα ποτήρια του, τα πιάτα του, τα κουτάλια και πιρούνια και γενικά ό,τι χρησιμοποιεί το παιδί μέσα στην κουζίνα. Έτσι, δεν αναγκασμένο να ζητάει συνεχώς βοήθεια για να φτάσει ένα ποτήρι.

2) Απαραίτητο είναι ένα τραπεζάκι για παιδιά. Πάνω στο τραπεζάκι μπορούμε να τοποθετήσουμε μία κανάτα με νερό, για να βάζει το παιδί, όποτε διψάει. Επίσης, εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε και μια πετσέτα κουζίνας του παιδιού.

3) Ένα σκουπάκι με ένα μικρό φαράσι, για να μπορεί το παιδί να μαζεύει τα σκουπίδια που έχει κάνει. Και τα δύο θα πρέπει να είναι σε τέτοιο μέγεθος, ώστε το παιδί να μπορεί να τα κρατήσει.

4) Χρήσιμος είναι και ένας σκουπιδοντενεκές, που να φτάνει το παιδί, για να μπορεί να πετάει τα σκουπίδια του.

5) Μία λεκάνη, μέσα στην οποία το παιδί βάζει τα άπλυτα σκεύη του.

6) Τέλος, αφήστε το παιδί να ετοιμάσει το πρωινό και το κολατσιό μόνο του. Αυτό, βέβαια, απαιτεί μια μικρή προετοιμασία από μέρους σας. Αν το παιδί για πρωινό τρώει δημητριακά με γάλα, μπορείτε στο τραπεζάκι του να βάλετε, σε μια μικρή κανάτα, την ποσότητα του γάλατος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από το παιδί, σε ένα μικρό μπολάκι την ποσότητα δημητριακών που θα φάει και ένα πιάτο για να τα τοποθετήσει όλα και να ετοιμάσει το πρωινό του. Αν για κολατσιό τρώει ένα μήλο, και δεν μπορεί ακόμη να το καθαρίσει, καθαρίστε το εσείς. Για να το κόψει όμως σε ροδέλες, μπορείτε να προμηθευτείτε εξαρτήματα που βοηθούν στο κόψιμο του μήλου και γενικά των φρούτων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά.

ΜΠΑΝΙΟ

1) Ένα από τα βασικότερα, για ένα παιδί, μέσα σε ένα μπάνιο είναι το γιογιό ή το ειδικό εξάρτημα της λεκάνης για να μπορεί να κάθετε το παιδί. Επίσης, το χαρτί υγείας θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που το φτάνει.

2) Ένα βοηθητικό σκαμνάκι, για να φτάνει το παιδί την λεκάνη και τον νιπτήρα.

3) Ακόμη, ένας καθρέφτης στο ύψος του, είναι απαραίτητος μέσα στο μπάνιο.

4) Σε ύψος που το παιδί μπορεί να φτάσει, θα πρέπει να υπάρχουν η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμά του, η χτένα του, η προσωπική του πετσέτα και το κρεμοσάπουνό του.

5) Ένα καλάθι για τα άπλυτα του παιδιού.

6) Τέλος, ένα καλάθι, μέσα στο οποίο υπάρχουν όλα τα προϊόντα για την φροντίδα του παιδιού, όπως το σαμπουάν, το σφουγγάρι του και όλα αυτά που χρησιμοποιεί για το μπάνιο του.

Δώστε στα παιδιά τον χώρο τους και αφήστε τα να εκφραστούν ελεύθερα στο περιβάλλον που έχετε ετοιμάσει. Όλα αυτά το βοηθούν να αποκτήσει αυτονομία και αυτοπεποίθηση.

Πηγή φωτογραφιών: pinterest

bottom of page