top of page

Πως να επιλέξω ένα παιδικό βιβλίο?


Τα παιδικά βιβλία είναι από τα πρώτα πράγματα με τα οποία το παιδί έρχεται σε επαφή. Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε, ότι όσο περισσότερο ένα παιδί έρχεται σε επαφή με τα βιβλία τόσο περισσότερο εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, καλλιεργείται η φαντασία, αναπτύσσεται η παρατηρητικότητα και η μνήμη. Η αλήθεια είναι πως κυκλοφορούν πολλά αξιόλογα παιδικά βιβλία στην αγορά, και έτσι φτάνουμε σε σημείο να μην μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο είναι το κατάλληλο για το παιδί μας ή για την τάξη μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάπoια πράγματα που μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν σε ένα βιβλίο, ώστε να το επιλέξουμε.

Πρώτα απ' όλα λαμβάνουμε υπόψη μας την ηλικία του παιδιού. Δεν μπορούμε να διαβάσουμε σε ένα παιδί 2 χρονών μια πολύ μεγάλη ιστορία με πολλά πρόσωπα και γεγονότα. Το πιθανότερο είναι να βαρεθεί και να σταματήσει να ασχολείται. Για παιδιά από 0-2,5 κατάλληλα βιβλία είναι αυτά που έχουν μικρές προτάσεις, εύκολες ιστορίες και πολύ καλή εικονογράφηση. Επίσης, τα πάνινα βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία είναι διαδραστικά είναι αρκετά ενδιαφέροντα για τα παιδιά.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά σημαντικό ρόλο παίζει η ιστορία και πολύ περισσότερο η εικονογράφηση, επειδή ακόμη και να μην ξέρει να διαβάζει το παιδί είναι αυτή που το βοηθάει να αναπαράγει την ιστορία. Μάλιστα πολλές φορές η εικονογράφηση δίνει πολλές περισσότερες πληροφορίες από ότι δίνει το κείμενο. Προσέχουμε, λοιπόν, η εικονογράφηση να είναι καλή με σύγχρονες τεχνικές, όπως κολάζ, που την βρίσκω τρομερά ενδιαφέρουσα. Η εικονογράφηση, επίσης, μπορεί αν δώσει την αφορμή μιας δραστηριότητας παρατήρησης. Για παράδειγμα στο βιβλίο του Ε. Τριβιζά "Ποιος έκανε Πιπί στον Μισισιπή" υπάρχει μια εικόνα με πολλά παπάκια , τα οποία όλα κάνουν κάτι διαφορετικό. Εκεί μπορούμε να να ρωτήσουμε το παιδί, αν μπορεί να βρει ποιο παπί σφουγγαρίζει, ποιο παπί κοιμάται, κτλ. Είναι μια υπέροχη δραστηριότητα παρατήρησης.

Κάτι ακόμη που αρέσει πολύ στα παιδιά μέχρι και στα πρώτα σχολικά χρόνια είναι οι ομοιοκαταληξίες στο κείμενο. Υπάρχει ένας ρυθμός, ο οποίος αρέσει πολύ στα παιδιά. Επίσης, ιστορίες με ομοιοκαταληξία βοηθούν στην φωνολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Άλλο ένα πράγμα που μπορούμε να ψάξουμε στα βιβλία είναι οι υφές. Υπάρχουν βιβλία που έχουν εικόνες ή γράμματα με διαφορετικές υφές. Κάποιες είναι γούνινες, κάποιες γυαλιστερές, άλλες με χρυσόσκονη. Αυτό μπορεί να βοηθά και τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα την ιστορία και να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα.

Αυτά είναι κάποια κριτήρια που μπορείτε να δείτε αν πληρούν τα παιδικά βιβλία που επιλέγετε. Το βασικότερο κριτήριο, βέβαια, είναι πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

bottom of page