top of page

Πώς να διαβάσω ένα βιβλίο σε ένα παιδί?


Εκπαιδευτικοί και γονείς καθημερινά διαβάζουν στα παιδιά παιδικά βιβλία, που τόσο πολύ τα γοητεύουν. Συνήθως πιστεύουμε πως είναι μια απλή διαδικασία, αλλά δεν είναι. Ο τρόπος με τον οποίο διαβάζουμε σε ένα παιδί ένα βιβλίο έχει πολλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε το παιδί να αποκομίσει όσα το δυνατόν περισσότερα οφέλη μπορεί να προσφέρει αυτή η διαδικασία.

1) Δείχνουμε στο παιδί τα εξώφυλλο και από την εικονογράφηση του ζητάμε αν μπορεί να μαντέψει τον τίτλο. Έτσι, προσπαθεί να παρατηρήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο τις εικόνες.

2) Του ζητάμε να μας περιγράψει την εικόνα του εξώφυλλου.

3) Του δείχνουμε το οπισθόφυλλο και του ζητάμε να μας περιγράψει τι δείχνει.

4) Του διαβάζουμε τον τίτλο, την/τον συγγραφέα, την/τον εικονογράφο και ποιος είναι ο εκδοτικός οίκος.

5) Ανοίγοντας το εξώφυλλο υπάρχει μια μεγάλη εικόνα, για την οποία ζητάμε από τα παιδιά να την περιγράψουν.

6) Πριν από το κείμενο, υπάρχει μια σελίδα που λέει πάλι τον τίτλο, την/τον συγγραφέα, την/τον εικονογράφο, εκδοτικό οίκο και έτος έκδοσης. Τα επαναλαμβάνουμε πάλι στο παιδί.

7) Έχοντας το βιβλίο στραμμένο προς το παιδί αρχίζουμε την ανάγνωση, διαβάζοντας καθαρά και δυνατά. Μόλις τελειώνουμε μια σελίδα αφήνουμε το παιδί να παρατηρήσει την εικόνα και δίνουμε και εμείς κάποιες πληροφορίες.

8) Σε κάποιο σημείο της ανάγνωσης, σταματάμε και ρωτάμε το παιδί τι πιστεύει πως γίνεται στην συνέχεια της ιστορίας. Αν δεν θέλει να μας πει δεν πειράζει, συνεχίζουμε παρακάτω.

9) Προς το τέλος της ιστορίας μπορούμε να κάνουμε την ερώτηση πως πιστεύει, το παιδί, ότι τελειώνει η ιστορία.

10) Μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα, " Πως πιστεύεις, ότι νιώθει π.χ. κάποιος ήρωας της ιστορίας.

11) Μπορούμε να κάνουμε πολλές ερωτήσεις στο παιδί με βάση την εικονογράφηση και το κείμενο, για να διαπιστώσουμε αν καταλαβαίνει την ιστορία. Ερωτήσεις που αφορούν το τόπο, τον χρόνο, τον τρόπο, αντικείμενα ή πρόσωπα.

Ακολουθώντας όλα αυτά τα βήματα ουσιαστικά αναλύουμε ολόκληρο το βιβλίο και το παιδί το κατανοεί καλύτερα. Επίσης, οι απαντήσεις των παιδιών στις ερωτήσεις είναι αρκετά διασκεδαστικές.

bottom of page